Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

rezuar

7. 3. 2011 21:04
Zrno vs plevy

Jednu " Velkou zeď" jsme tu už měli... A padla vcelku nedávno. Taky měla za úkol bránit elitu před zlem. To se asi panu autorovi - dobrodruhovi  moc dobře necestovalo.

0 0
možnosti
OFVV

old fashioned Vince VIII.

22. 2. 2011 9:54
...

chapeauR^

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

22. 2. 2011 9:52
Ach, ty mýty...

V článku se píše o tom, že severoafrické země nemůžou dát práci nevzdělaným... Mnoho zemí, mezi nimi tuším i ono Tunisko, má ale právě opačný problém: nezaměstnatelné vysokoškoláky, jejichž frustrace byla nyní jednou ze základních hybných sil "arabských revolucí".

Zemědělské problémy s tím často souvisejí: např. dakarská univerzita CAD vypouští každý rok 25000 absolventů (v zemi je přitom ještě jedna univerzita a bezpočet soukromých VOŠek), z nichž víc než 90% nemá naději najít práci. Tito doktoři nebo inženýři kdečeho se pak už nechtějí nebo nemůžou věnovat řemeslům a zemědělství, protože to jednak neumí, jednak je to "pod jejich úroveň". (Podrobněji http://sadio.blog.idnes.cz/c/119025/Chybi-Africe-ze-vseho-nejvic-vzdelani.html )

A nějaká ta "pomoc", pokud nesměřuje do oblastí postižených hladomorem, je zkázonosná - prodává se pod cenou a ekonomicky ničí lokální produkci.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

22. 2. 2011 10:04
Re: Ach, ty mýty...

Takže co vlastně té Africe brání fungovat? Nedostatek podnikavosti? Neschopnost? Lenost? Bezpráví? Náboženství? Státní zřízení?

0 0
možnosti
AA

Jack Russell

22. 2. 2011 9:03
Souhlasím s vámi a myslím si,

že až se z hladu dá na pochod zbytek Afriky v důsledku reálně očekávaných klimatických změn, půjde EU ke dnu. Vše má nějakou kapacitu, nějakou hranici možného a reálného. Již delší dobu tu na blogu tvrdím, že ono pojetí občanských svobod a demokracie, mající své kořeny v podmínkách 18. a 19.století, současnému postindustriálnímu světu naprosto nevyhovuje. Nelze například hlásat právo lidí na svobodu pobytu a současně stavět hranice a bránit imigraci. To je jen jeden příklad rozporu mezi hlásanou teorií a každodenní praxí.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

22. 2. 2011 8:48
Tohle si myslím už dávno

bez ohledu na aktuální vývoj v severní Africe. Euroatlantická civilizace zasahuje z nejrůznějších důvodů (ekonomických, vojenských, humanitárních, dříve i náboženských) do zemí po celém světě a často velmi necitlivě. Měli bychom toto zasahování minimalizovat a soustředit se na vlastní problémy, které díky této politice narůstají.

-

Čím si nejsem jist je ten apel na nesmyslnost pěstování energetických plodin. V naší civilizaci je potravin přebytek a pokud nechceme potraviny vyvážet (jenže kdo má na to, aby je zaplatil, u nás se nepěstuje právě levně), a pokud nechceme zemědělskou půdu omezovat, měli bychom něco pěstovat. Technické plodiny jsou pak logická varianta a energetické obzvlášť, vzhledem k tomu, že energeticky soběstační rozhodně nejsme. Pravděpodobně výroba energie z plodin nemůže cenově konkurovat ropě, která v některých zemích přímo stříká ze země, ale závislost na dovozu strategických surovin z problematických zemí je riziko.

0 0
možnosti
JD

pedr64

22. 2. 2011 9:19
Re: Tohle si myslím už dávno

on je to problém regionální. zatímco v Evropě má pěstování průmyslových plodin význam, tak v Asii a Lat Americe je to negativum. V Mexiku vzrostla skokově cena potravinářské kukuřice o 30%, protože se místo ni začala pěstovat kukuřice na biopaliva

0 0
možnosti
AA

Saša

22. 2. 2011 8:32
Velká zeď?

To bychom nesměli být v EU.

Postkoloniální země v EU nemohou stavět žádnou zeď oddělující je od jejich bývalých kolonií. Jak by mohla třeba Anglie, ve které je nejčastější jméno novorozených chlapců Mohamed, stavět zeď k oddělení se od mohamedánů?

Bývalé koloniální metropole v EU jsou : Francie, Španělsko, Německo, Itálie, Británie, Maďarsko,  Portugalsko, Rakousko, Nizozemí, Belgie.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS